24 Nisan 2011 Pazar

Paskalya! Easter! Pasqua! ya da her neyse...


hani hep İstanbul'da dinlerin dillerin birbirine karıştığı günlerin güzelliğini özlemle anlatan büyüklerimiz vardır.gitgide yok ettiğimiz değerlerin arasında ,zamanın hızına kapılmış giderken komşuluğu, selamlaşmayı, güleryüzü bıraktık sanki. daha bir tahammülsüz daha bir vurdumduymaz hal aldık toplum olarak. yok bu gece karamsar olmayacağım.güzelliklerden bahsedeceğim.

çevresinde Rum ,Ermeni komşuların olduğu komşuluktan öte dostlukların kurulduğu insanların birbirini ötekileştirmeden birarada yaşadığı nadir semtlerden birinde, Moda'da geçirdiğim zamanların kıymetini gün geçtikçe daha fazla anlar oldum sanki.Bayramların, geleneklerin birbirine karıştığı semtlerdendir.Hristiyanların Paskalya Bayramı bugün. gezdiğim yurtdışı bloglarında son 15 gündür birbirinden farklı farklı yumurta süslemeleri,cıvıl cıvıl dekorlar vs...içimi kıpır kıpır yapan ,beni bu saatte böyle gaza getiren.

Paskalyayı doğanın yeniden uyanışı olarak algılıyorum ben,tabi ki dini inanç kısmında Hristiyanlar için farklı gerekçe ve anlamı vardır ,saygı duyarım ama ritüellere kutlamalar için yapılan çöreğe ,simgesinin yumurta olmasına bakıldığında bahar bayramı gibidir benim için. Nisan sonuna gelmiş, soğuklardan bunalmış vaziyette baharı beklediğimiz, güneşe hasret kaldığımız şu günlerde,börtü böceğin yeniden yeryüzüne çıkmasına , tohumların yeşermesine , üremeye, bolluğa berekete insanoğlunun öyle ya da böyle bir şekilde minnetidir belki bu bayram.

Yarın olsun , güneş yeryüzünü ısıtsın yavaş yavaş.Güzel bir pazar, güzel bir bahar başlangıcı olsun.

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...